Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Граматиков: Търси се решение за вкарване на 100 милиона „живи“ пари в бизнеса

Зам.-министърът изрази надежда, че има достатъчно разум, за да не се блокира пътната инфраструктура през зимата

Валентин Граматиков
Снимка: БГНЕС

„Все още не сме получили конкретно предложение от бизнеса, за да намерим компромисното решение.“ Това заяви пред БНР Валентин Граматиков, замeстник-министър на регионалното развитие и благоустройството по повод напрежението между държавата и пътностроителните фирми.

„Може би ще се направи компромисно решение, стига да има съответно предложение от страна на пътностроителните фирми“, каза Граматиков в предаването „Преди всички“.

„На практика закъснението вече е в ход. Да се посочва конкретно отговорния за това ще бъде достатъчно неточно. Всички сме в една лодка и трябва да намерим наистина компромисното решение“, коментира Валентин Граматиков.

Разкопани са огромни пътни участъци с ясното съзнание, че с времето и парите, с които се разполага, те не могат да бъдат завършени, описа картината Граматиков.

Единственият законен начин за разплащане с фирмите минава през бюджета, подчерта той и уточни - отпуснатата с актуализацията на бюджета сума е 100 милиона за зимното поддържане. По думите му работната група търси решение „за вкарване на 100 милиона „живи“ пари в бизнеса“.

До края на годината има още три месеца. В тези три месеца могат да се случат още доста неща в посока увеличаване на бюджетните пари за пътния бранш, посочи още Валентин Граматиков.

Възможен изход от ситуацията Граматиков вижда в ревизиране на действащите договори, като по тях бъдат възлагани само дейности, свързани със зимното поддържане.

Пътният бранш е бил поставен в положението да му се разплащат извършени дейности с министерски постановления, отбеляза Граматиков. Според него е налице практика за „нагаждане на закона по извършените дейности“.

Правилният начин е планиране, насреща срещу този план – съответен бюджет и извършване на дейности, които отговарят на отделената сума в държавния бюджет, поясни той.

В бизнеса има достатъчно разум, за да не се стига до блокиране на пътната инфраструктура през зимата, смята заместник-министърът. По думите му се търси компромисно решение, „за да не ни изненада зимата“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна