Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Даниела Бобева: Утрешният ден зависи от днешния

Зеленият преход – последици, рискове и ползи

Стартира конференцията “Икономическите, регионалните и социални предизвикателства в прехода към зелена икономика“

Снимка: storefisn.uni-plovdiv.bg

Започна голямата международна конференция по темата “Икономическите, регионалните и социални предизвикателства в прехода към зелена икономика“. Тя е организирана от катедра „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Целта на конференцията е да насърчи диалога между академичните среди, бизнеса и държавните институции относно предизвикателствата, които създава преходът към зелена икономика. Конференцията е разделена на 4 панела, в които ще бъдат разгледани различните икономически аспекти на зеления преход.

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Даниела Бобева, ръководител на катедра „Икономически науки“ към Пловдивски университет.

“В областта на зелената икономика утрешният ден зависи от днешния. От това какво правим днес. Имаме над 50 участници в конференцията от Вашингтон, Лондон, Москва Брюксел и Кипър. Получихме над 30 доклада. Подготвяме се от януари за събитието и никак не е случайно, че то се прави в Пловдив."

Очаквани резултати

"Учените, които поканихме, направиха големи усилия с допълнителни изследвания, анализи и прогнози от януари насам за ефектите, които ни очакват от зеления преход. От това какво ще се случва с бизнеса, с икономиката, с домакинствата и отделните хора. Имаме един много добър научен потенциал, който мислим тепърва да разпространяваме.

Колкото и да ни харесва зеленият преход и всички по принцип сме за него, трябва да сме наясно и с последиците, рисковете и ползите.

Така сме организирали конференцията, че да имаме дискусия не само между учените, които ще изложат резултатите от своите изследвания, но имаме представители от европейските институции. Европейският парламент е представен с двама наши евродепутати – Радан Кънев и Цветелина Пенкова.

Имаме много активно участие на бизнеса, така че да имаме диалог между политици, теория и бизнеса за това какво предстои да се случва.

Всичко, което се случва със зеления преход, ще бъде не само във въздуха, а в сметките ни, в опаковките, които ще използваме, в храните, които ще консумираме. Важно е да имаме диалог между политици, теория и бизнес за това какво предстои."

Чуйте повече за докладите, които ще се изнасят, от проф. д-р Даниела Бобева в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Пламен Панчев, изпълнителен директор на Индустриална зона “Тракия“ ЕАД.

“Пред нас седи огромното предизвикателство – всяка икономическа зона да постигне въглеродна неутралност през 2040 г.

За да стигнем до тези резултати, днес ние много се надяваме на тази конференция, посветена на зелената икономика. Искаме светът да научи какво правим ние, но и ние да добием опита и да се докоснем до големи научни светила. Нивото на конференцията е изключително високо."

Добрият пример на Индустриална зона “Тракия“ по отношение на въглеродно неутралните индустриални паркове

"12 са основните теми, по които работи “Тракия икономическа зона“, за да се превърне във въглеродно неутрална, като започнем от енергийната ефективност и възобновяемите източници. Това е едно предизвикателство, за което зоната казва през 2025 г. – 45% от енергията, която ще се използва от в зоната ще бъде от възобновяеми източници. 2030 г. ще стигнем около 60% и 2040 г. ще предоставим на компаниите 100% зелена енергия.

Към това трябва да добавим първите проекти за производство на водород, които се надяваме още през 2025 – 2026 г. да бъдат реализирани.

Ние сме в завършваща фаза на преговорите с две компании, които имат интерес да произвеждат водород и то зелен от възобновяема енергия. Надяваме се това да стане в новите проекти, които Икономическа зона “Тракия“ от четири години работи с един консорциум от Хасково, Бургас и Габрово. Пловдив е в основата с трите зони около града."

Чуйте Пламен Панчев в звуковия файл.

Снимки: storefisn.uni-plovdiv.bg


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.