Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът край Камен бряг оголи всички недъзи на морското ни спасяване

Снимка: Румен Сарандев

„От първия ден за нас, като хора, които прекарваме живота си в морето, беше ясно, че операцията ще бъде неуспешна.“ Това каза пред БНР Емил Милев, председател на УС на риболовно сдружение „Черноморски изгрев” за спасителната операция, свързана със заседналия край Камен бряг кораб „Vera Su“.

„Не е възможно 24 часа преди „да духне“ времето да се изпраща плаващ кран и влекач на място. Беше обречена на неуспех. Всичко беше прах в очите на обществото. Това трябваше да започне седмица по-рано“, заяви той в предаването „Преди всички“.

Никой не ни е потърсил, декларира още Милев. Той смята, че разполагайки с 53 кораба, са могли да участват в претоварването и да помогнат с каквото могат.

Снимка: Мая Щърбанова

„Никаква организация. 20 години, 30 години никаква спасителна дейност няма в България. Няма център за спасяване. Нямаме техника – няма кораби, няма хеликоптери“, подчертава Емил Милев и определя ситуацията като безхаберие.

„Морето е стихия – повдига носа, блъска го два пъти в скалите и корабът е разбит. Моето мнение е – в момента трябва да има влекач, огромен влекач, каквито има в Румъния и в Турция. Корабът да бъде на буксир, постоянно под напрежение. В момента, в който морето го повдигне кораба и бъде „отлепен“ от камъка, да бъде издърпан. Нищо друго не може да се направи.“

В България няма такава фирма, с такава техника, каза преди отстраняването си кап. Живко Петров, който оглавяваше „Морска администрация“. По думите му е била потърсена от Румъния помощ за разтоварване на кораба, но всички баржи били заети.

Няма възможност държавата да поддържа абсолютно всичко за такъв тип аварии“, отчита Петров.

Страната ни е член по Международната конвенция за търсене и спасяване по море, уточни пред БНР доц. д-р Диана Маринова, Катедра „Международно право и право на ЕС“, Юридически факултет на УНСС, преподавател по международно морско право.

Тази и други конвенции, по които България е страна, не съдържат достатъчно уредба именно в областта на засядането на кораби.

Този казус доказва, че у нас липсва обща държавна морска стратегия и целенасочена държавна политика, смята доц. Маринова. По думите й въпросите се решават казус по казус.

Диана Маринова каза още, че сме заплашени от санкции, ако си получи замърсяване в района на резерват Яйлата от товара на заседналия кораб. 

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени