Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: За да запазим човешкото, имаме нужда от дух и от красивото слово

| обновено на 30.09.21 в 18:17
Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС

Във век на технологии имаме нужда от словото, за да запазим човешкото в себе си. Това посочи вицепрезидентът Илияна Йотова пред участниците в заключителната част на международната конференция „Живописна България. Български литературни маршрути II“.

На срещата в президентството на младите учени бяха връчени сертификати за участието им в програмата.

В международния проект участват учени и студенти от 10 европейски университета, два от които - български: това са Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Софийският университет „Свети Климент Охридски“.

Второто издание на литературните маршрути от живописна България е под патронажа на вицепрезидента:

„Век, в който обикновено казват: всичко е технологии, всичко трябва да бъде дигитално, за да запазим човешкото в себе си, имаме нужда от дух и от красивото слово. А вие скъпи млади хора наистина сте повелители на словото“.

Проектът разработва литературни маршрути, които съчетават произведения на български автори със забележителности в страната. Един от научните ръководители на програмата - професор Любка Липчева, посочи:

"Увеличихме броя на преведените текстове, създадохме цели нови маршрути. В цифри това са 14 разработени маршрута, на 9 езика, пълнотекстово преведени на прекрасен български".

Литературният маршрут на Варшавския университет представя София Кренц:

„Разглеждаме как определено място в България влияе върху творчеството на различни поетеси, писатели, художници. В нашия маршрут са включени Пловдив, Кюстендил и Старо Железаре“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени