Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигурени са два начина за евакуация на екипажа на заседналия кораб „Вера Су“

| обновено на 01.10.21 в 11:57
Снимка: Мая Щърбанова

Акцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия край Каварна кораб няма да започне в следващите поне два дни заради лошо време.

От Кризисния щаб са изготвили план с два начина за евакуация на 9-членния екипаж при заявено желание от капитана.

Към обяд днес няма нарушения по структурата на кораба. Хамбарът, съдържащ 3 000 тона азотен тор, е здрав и не се пълни с вода. Претоварването на кораба ще бъде извършено от плавателни съдове.

Кризисният щаб работи в две направления – недопускане на проблеми с екипажа и предотвратяването на екокатастрофа, заяви главният директор на Аварийно-спасителната дейност към „Морска администрация - Варна“ и ръководител на операциите вицеадмирал Румен Николов. 

„Ако се достигне до необходимост от евакуация, тя да може да бъде в рамките на не повече от 20-30 минути. Претоварване – засега се водят разговори с плавателен съд, който да подходи в близост и да се намали дистанцията, съответно времето за претоварване на кораба“, каза той.

Опасенията са и че заради начина, по който е заседнал корабът, при изтеглянето му той може да се пречупи. Затова при подобряване на метеорологичната обстановка ще се направи отново подводен анализ и ще се действа по доукрепването му.

Извеждането на екипажа при необходимост ще стане чрез вече изградени две съоръжения, заяви началникът на Областната дирекция „Пожарна безопасност“ комисар Дарин Димитров.

„Едното от съоръженията е прокарване на спасителна мрежа, вторият вариант, който беше изграден, е чрез поставяне на тринога, вече от сушата, и система от въжета“, обясни той.

Подобряване на времето се очаква в началото на следващата седмица.

Министерство на отбраната остава в готовност единствено за евакуация на екипажа на кораба „Вера Су“, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Обсъждан е бил и вариант хеликоптери да разтоварят част от товара на плавателния съд, но тази възможност е отпаднала защото е имало опасност за машините.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна