Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли различно лечение на Covid-19 по области

Снимка: Ани Петрова

Има ли различно лечение на Covid-19 по области, какви са най-често прилаганите практики, доверяват ли се пациентите на Covid зоните в малките населени места и какво липсва? Тези въпроси бяха в центъра на голяма конференция на общопрактикуващи лекари от Сдружението на обучители и изследователи в България по обща медицина. 

Пловдивското градче Брезово има само един общопрактикуващ лекар. Това е д-р Тодор Киров. Освен него, има и спешен център. По данни на НСИ градът има 1653 жители към 2018 г. В момента близо 1600 от тях се лекуват при д-р Киров. Най-близкият град с болница е Раковски. Там пациентите с Covid могат да си направят допълнителни изследвания, но работното време на рентгеновия кабинет е ограничено. По-добри са условията в Пловдив, но разстоянието е 40 км.

В Брезово няма Covid зона. Според д-р Киров тези зони са по-подходящи за големите градове, тъй като има по-голямо натоварване. Според него пациентите, особено в малките градове, имат по-голямо доверие на личния си лекар.

По време на тази вълна пациентите на д-р Киров го търсят и при най-малкото съмнение за вируса. В началото е имало проблем със спазването на мерките, а хората гледали със страх на болните си съседи.

За лечението на пациент в домашни условия лекарят предписва между 5 и 10 препарата. Сред пациентите му почти няма тежко преболедували вируса, поне за сега. Все още е нисък и броят на ваксинираните.

40 км делят Брезово и Пловдив. В големия град, след медицинско образование в Украйна, е решила да се завърне специализантката по обща медицина д-р Мария Арамова. Макар и все още нова в професията тя преглежда пациенти и споделя, че в поредната вълна на Covid-19 за момента възрастните заразени са повече. 

В Пловдив има разкрити Covid зони. Преди да отидат там обаче, пациентите задължително се чуват с лекуващия им лекар, който да ги насочи и успокои.

Репортаж на Анелия Джамбазка в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна