Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет "Арабеск" открива своя нов сезон

Снимка: БГНЕС

Балет „Арабеск“ открива новия си сезон на 3-ти октомври с гала-вечер на Финалистите и лауреатите от 10-ото юбилейно издание на конкурса за съвременна хореография върху българска музика за Наградата на името на Маргарита Арнаудова.  

Маргарита Арнаудова работи с “Арабеск” до смъртта си през 1994 г., като изгражда неповторимия образ и уникалния творчески капацитет на тази единствена за България трупа, занимаваща се целенасочено с развитието на съвременния танц и търсейки неизменно и българския му образ. "Не мога да отделя балета от себе си. Това не е професия, а живот – казва хореографката Маргарита Арнаудова.

Финалистите в 10-ото юбилейно издание на конкурса на името на Маргарита Арнаудова са артистите – Деян Георгиев, Коста Каракашян, Надежда Дичева и Таня Кацарова. Конкурсът e платформа за среща на млади хореографи от всички средища за съвременен танц и хореография в България, а от друга страна, е израз на взаимодействие между българските хореографи и композитори. 

Конкурсът “Маргарита Арнаудова” е учреден от академик Калина Богоева през 1996 г. и се провежда на всеки три години, самата акад. Богоева е и почетен председател на журито, председател е артистичният директор на балета Боряна Сечанова.

На 3-ти октомври балет "Арабеск" ще открие и новия си сезон.

Олеся Пантикина (вляво) и Ангелина Грозева
Повече за личността на балерината и хорегорфка Маргарита Арнаудова, наградените от конкурса, посветен на нейно име и за новия сезон на балет „Арабеск“, чуйте в звуковия файл от хореографката Олеся Пантикина.


Снимки – БГНЕС и Балет "Арабеск", Дарина Маринова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!