Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско празнува 109 години свобода

Музеен комплекс – Банско
Снимка: visit-bansko.bg

Преди 109 години Благоевград и Банско са освободени от османско владичество. На 5 октомври 1912 година части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград.

Българската армия продължава победоносния си поход на юг и така освобождава окончателно от османско иго целия Пирински край.

„Банско днес празнува своята свобода. 5 октомври е от важните за града празници. Делят ни 109 години от победата на революционерите от Банско, Пиринска Македония и цяла България. Свободата е резултат от многогодишните усилия и хилядите жертви в името на единна и независима България. Банскалии сме горди българи и ревниво пазим историята си.“

Това са думите на кмета на Банско Иван Кадев, казани пред Радио София по повод днешния празник на привлекателния курортен град.

Празникът днес е започнал с тържествена света литургия, положени са цветя на паметниците, музеят е отворил вратите си за жители и гости на Банско.

Следобед ще бъде открита изложбата „Пътят на времето“ в Дома на изкуството. Ще има и предпремиерна прожекция на филма „Стожери на вечността“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени