Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите за президент и вицепрезидент Цвета Кирилова и Георги Тутанов ще водят позитивна кампания

Разчитат на дарения за финансиране на предизборната кампания

Цвета Кирилова и Георги Тутанов
Снимка: Ани Петрова

„България се нуждае от умиротворяване, от един нов облик, едно красиво представително лице в лицето на нашата държавност, което да представлява България по един много достоен и отговорен начин на международната сцена. Тук не визирам лично моята личност като визия, аз визирам личността на България по света - какво искаме да покажем от България на държавите, с които си партнираме и имаме ежедневен регионален и международен диалог, на държавите, с които бихме искали да създадем нови контакти и взаимоотношения. В момента българската държавност е разпокъсана от противоречия – административни, политически, геополитически. Конфликти в обществото се наслагват благодарение на неспособността на политиците да формулират националната цел пред обществото", каза за БНР Цвета Кирилова, журналист и председател на Сдружение "Азбукари".
Тя се кандидатира за президент и избра за кандидат за вицепрезидент Георги Тутанов.

Цвета Кирилова     Снимка: Ани Петрова

По думите ѝ българското общество е готово да приеме жена кандидат за президент.

„В целия свят има примери, които показват, че равнопоставеността на половете трябва да бъде на пиедестал и че двата пола са равни във всяка една ситуация - дали ще се кандидатира за даден пост, или ще заеме висша държавна позиция и или това ще бъде в бизнеса, в икономиката или в обществената сфера. Половете са равни и ние имаме равно право да бъдем активни участници в тези процеси“, допълни Цвета Кирилова в предаването „12 + 3“.

Тя обясни, че в Инициативния комитет, който подкрепя нейната кандидатурата за президент и кандидата за вицепрезидент Георги Тутанов, участват личности от университетските среди, инженери.

„Ние не сме търсили хора, които са твърде популярни в общественото  пространство, а хора, които имат постижения и са останали незабелязани в медиите, които ежедневно поставят камък по камък и променят действителността в своята професия. Това са отговорни хора, които подкрепят дейността на Сдружение "Азбукари".

Георги Тутанов        Снимка: Ани Петрова

Кандидатите за президент и вицепрезидент Цвета Кирилова и Георги Тутанов ще разчитат на дарения за финансиране на предизборната си кампания.

„Ние заявихме висока амбиция. Ние не трябва да се самооценяваме. Тръгваме на равен старт, ще го изясним колко стартът беше равен. Тези, които трябва да дадат оценка, са българските граждани, а не ние да си дадем оценка доколко е равен стартът. С цялото ми уважение към професор Герджиков, към останалите кандидати, в кампанията ние винаги сме казвали, че ще водим елегантна и позитивна кампания“, коментира в студиото на „Хоризонт“ кандидата за вицепрезидент Георги Тутанов.

Той е завършил Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София, изучавал е геополитически науки в Париж.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна