Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тео Насър, учител: Невинаги логическите неща са верни, имайте критично око към действителността

Тео Насър
Снимка: Личен архив

Учителите нямат право да казват на учениците какво да правят като мерки срещу Covid пандемията, защото нямат медицинско образование. Може би трябваше преподавателите да изкарат курс, за да бъдат по-знаещи в това отношение.

Това коментира Тео Насър, поканен в Радио София по повод 5 октомври - Международния ден на учителя. Той е на 29 години, занимава се професионално и с модерни танци. Работил е в детска градина. Учил е и алтернативна педагогика в Англия. Води семинари за алтернативни и иновативни педагогически методи в Германия, Швейцария и Англия, както и в България, разбира се.

По думите му освен образователно и възпитателно звено, партньор и помощник на родителя, учителят през последната година и половина трябваше да е човек, който усилено да се занимава с информационни технологии, с медийната информираност. Нещата толкова бързо ескалират относно развитието на пандемията и медицинските мерки срещу коронавируса, че трябва да се информираме от световни източници, от извора.

У нас много от учителите са в крак със световните тенденции. Основното предизвикателство пред тях е свързано с навременно информиране, включително и по дисциплината, която преподават. Защото всяко ново откритие може да промени възгледите относно дадени постулати в науката. Освен това трябва да са наясно с актуални професионални приложения (автоматизация и роботика) или с тенденции в екологията, връзката с живота и бъдещата работа.

Насър обясни разликата в различните класове – в малките средата е по-любвеобилна, там трябва да си и в ролята на родител, да се грижиш за децата не само какво мислят, но и какво чувстват. Голямото предизвикателство при IХ-ХI клас е да бъдеш авторитет.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна