Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достигаме пика на заразата до две седмици

„Ако вирусът не беше мутирал и не беше станал доста по-агресивен, може би досега щяхме да сме преборили проблема. Случаите на Делта варианта все още са твърде много и се повишават. Предвид факта обаче, че в западноевропейските страни случаите започнаха месец преди нас да се повишават, а ние си живеехме спокойно с малък брой случаи,  сега те вече започват да излизат към зелената зона. Т.е. може да се очаква и при нас до месец да се успокоят нещата“. Това коментира проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й, вирусът действа, докато намери възприемчиви  индивиди. Предвид малката бройка на ваксинирани при нас, голяма част от хората вече са го изкарали и погледнато  еволюционно, имунитетът на едните и на другите се наслагва.

 „Това е доста по-слабо възприемчива заразата популация, но не напълно защитена – нито сред преболедувалите, нито сред ваксинираните“.

Над 90% от хоспитализираните са без ваксина, а още по-висок е процентът на неваксинираните при тежките усложнения. „Ваксината предпазва от хоспитализация и от тежко протичане и всеки има глава на раменете си да вижда какво се случва. Единственото, което имаме за масова профилактика е ваксинирането“.

Много научни изследвания досега са показали, че за делта варианта ефективността на ваксините е с няколко процента по-ниска.  Ако с РНК-ваксините защитата е 94%, срещу Делта варианта е 88%, което е много висока степен на защита към наличните у нас и доминиращи варианти.

„Ако получат обаче широко разпространение и други варианти на Ковид-19, фирмите са готови да сменят лесно и бързо конструкта, защото ваксината е същата“.

Ваксините срещу Ковид и срещу грип не си взаимодействат рисково, но времето на поставянето им трябва да е през 14 дни.  „Всяко вирусно състояние срива имунитета и го прави по-податлив на всякакви бактериални и вирусни инфекции след това“.

Въпреки че бързите тестове със слюнка не са особено точни, те допринасят за бързото откриване на заразата и предприемането на мерки срещу нея, така че не трябва да бъдат пренебрегвани.

Проф. Христова изрази предположение, че до две седмици ще достигнем пика на четвъртата вълна на Ковид кризата.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна