Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 рецепти от 29 държави са събрани в книгата „Антарктическа кухня“

Описва се как се прави кисело зеле на Ледения контитент и как се готви с ледникова вода. В повечето бази любимият десерт е тирамису

Тримата автори на първото по рода си издание
Снимка: Егмонт

Уникално издание „Антарктическа кухня“, посветено на кулинарните традиции на ледения континент с рецепти от 29 полярни готвачи излиза на българския книжен пазар до дни.

Книгата дава ценна и любопитна информация от кухните на антарктическите мисии на България, Австралия, Аржентина, Беларус, Бразилия, Великобритания, Германия, Еквадор, Индия, Испания, Италия, Китай, Колумбия, Монголия, Нидерландия, Норвегия, Перу, Полша, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Уругвай, Финландия, Франция, Чили, Южна Корея и Япония.

За пръв път в този сборник читателите ще видят ледения континент не през очите на хората, които го посещават заради научни изследвания или спортни подвизи, а през погледа на готвачите, които се грижат за тяхната прехрана при лимитирани ресурси и екстремни атмосферни условия. Автори на книгата са полярният изследовател и директор на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо - испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база „Хуан Карлос I” и журналистът и фотограф Иглика Трифонова.

„Дори в световен мащаб такова издание не е имало досега. Главни герои в него са готвачите, които посвещават труда си на здравето, физическия и душевен комфорт на хората, които живеят и работят в тази сурова и изолирана среда – казва Иглика Трифонова. - Макар за Антарктида да е писано много, досега никоя книга не е придавала значение на полярните готвачи и ястията, които приготвят, като „Антарктическа кухня“ отдава почит и на най-първите експедиции до Ледения континент. На българската база близо 20 години готвеше геолог, и то готвеше прекрасно."

В изданието исторически преглед от края на XIX в. и началото на XX в. разкрива любопитна информация за проявения героизъм и за прехраната в зората на полярните изследвания, когато продуктите за храната са основните местни животински видове – пингвини и тюлени.

Чрез храната книгата разказва за живота на Антарктика, за трудностите и опасностите, заобикалящи хората от различни точки на света, които всяка година се отправят към ледения континент, за да разгадават и изучават неговите тайни в името на науката и човечеството.

Изданието ще донесе и практическо вдъхновение на всички изкушени от кулинарията с повече от 60 рецепти, включително и молекулярна кухня. Споделени са професионални тайни за приготвянето на ястия, които са любими в съответните бази. Това превръща сборникът и в своеобразен кулинарен калейдоскоп на световната кухня. Историята за изследванията на Антарктида се оказва неразривно свързана с историята за кулинарните традиции на експедициите до континента.

Повече за книгата чуйте в разговора на Катя Василева с Иглика Трифонова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени