Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 октомври – Международен ден за достоен труд

7 октомври се чества в повече от 130 държави като Световен ден за достоен труд. През 1999 Международната организация на труда определя достойния труд като основно право на човек, като определя и условията, при които той трябва да бъде полаган – на свобода, справедливост, сигурност и човешко достойнство. Осигуряването на условия за достоен труд, казва Международната организация на труда, е основен двигател на развитието на всяко общество.

Тази година отбелязването на Международния ден на труда е белязано от отчитането на особените данни, събрани в резултат на вече година и половина условия на пандемия.

Ефектите на пандемията върху здравето, заетостта, доходите и равенството са едната страна на монетата, казват изследователите. Но още по-глобални и по-мащабно въздействащи те са върху неравенствата и несигурността за работещите хора.


Неслучайно Международната конфедерация на профсъюзите с днешното честване на Световния ден на достоен труд предлага и преосмисляне на основният социален договор. Той е свързан с основните права на гражданите, полагащи труд в условия на достойно съществуване. Със своята уникална тристранна система този социален договор е основният елемент, който гарантира, че няма да има работещи бедни и хората, които полагат труд, ще запазват своето достойнство и ще осигуряват условия за своя по-добър живот.

Към днешния ден Световната организация на труда отчита, че глобалният икономически модел се е провалил. И за работещите хора и техните семейства става все по-трудно, посредством труда си, да осъществяват достойното си съществуване.

Когато 60% от световната работна сила е в неформалния сектор – без права, без минимална работна заплата и без социална защита и когато несигурния труд засяга до 40% от официално заетите, означава, че социалният договор е сринат.

Достойният труд за всички работници трябва да е в основата на плановете за възстановяване, апелира Международната организация по труда.

Чуйте в звуковия файл.

Снимки: Pixabay
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна