Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниела Колева: Българските младежи изпитват високи нива на емоционален дистрес

Пандемията усилва тревожните данни за психичното здраве на подрастващите

Снимка: ФБ/unicef.org

Тревожност и депресия сред децата вследствие на пандемията, сочи новият доклад на УНИЦЕФ с тревожни данни за увеличаване на самоубийствата сред децата.
„Глобалните данни сочат, че един от всеки пет млад човек изпитва психично разстройство всяка година“, заяви в „Хоризонт до обед“ Даниела Колева, директор на “Закрила на детето” в УНИЦЕФ България.

„Всеки 11 минути един млад човек между 10 и 19 години се самоубива. Това една от петите причини за смърт в света. Тези данни са изключително тревожни за нас.

Ние направихме и проучвания сред младите хора у нас през 2020 година – те изпитват пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече носталгия…Още по-тревожното е, че над 60на сто от младежите у нас изпитват теровжонст или срам, къде и с кого да споделят проблема си. От това следват и лошите навици за нашите младежи - зависимости и други. Това изисква неотложно внимание и грижи", смята Колева.

"Пандемията също усилва тези тревожни тенденции за психичното здраве сред младите хора. А тук у нас, но и по света,  продължава да се гледа на този проблем като на заболяване, като на проблем, а психичното здраве е състояние на духа и на ума...", каза още Даниела Колева.

Според нея пандемията е повод да се говори по тези теми по-открито, да не се бездейства. Това е и цела на този доклад на Уницеф:

"Темата не е само здравна, но и трябва да се търси подкрепа в образователната система - там също трябва да има повече психолози, повече услуги, повече програми за помощ на децата. Голямата тема е да сменим усмивките и да попитаме самите деца как са, а също и да се помсли да се подкрепят родителите, да се подкрепят самите работещи в тази сфера като професионалисти, защото ако те са тревможни как могат да помагат на другите?", заяви още експертът.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР