Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови ограничения срещу коронавируса въвеждат от утре във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

От утре във Видин се въвеждат по-строги противоепидемични мерки срещу COVID-19 след като областта от дни е в тъмночервената зона по заболеваемост. За две седмици се спират всички масовите мероприятия, включително и спортните, освен ако не са в държавния календар, но и те ще са без публика.  До 30% се ограничават местата за зрители в театрите и кината. В училищата ще редуват дистанционно и присъствено обучение. Затварят залите за спорт и школите.

Допълнителните противоепидемични мерки са наложени след като разпространението на коронавируса надхвърли 500 на 100 000 хиляди души население. Във Видин няма възражения срещу новите, по-строги правила:

"Хората нямат навика, нямат уменията, нямат нагласата да спазват тия мерки. Може би, ако се спазват ще бъде с едно 20-30% по-малка заболеваемостта."

В търговските обекти ще допускат по един клиент на площ от 8 квадратни метра, но не знаят как ще следят за спазването на ограничението:

"Не се спазва редът да стоят по един и да влизат. Могат да влязат трима, мога да влязат и пет човека, а ако направиш забележка, значи си лош. Даже един скочи да ме бие тука, защото съм му направила забележка."

От училищата в областта засега само 8 паралелки са под карантина, но въпреки това от понеделник ще редуват присъствени занятия и обучение в електронна среда.

"В продължение на две седмици училищата, класовете всъщност ще бъдат така разпределени, че да няма натовареност и да няма ръст на заболеваемост сред учащите и сред учителския персонал, разбира се"- каза областният управител Огнян Асенов.

Родители са скептични към дистанционното обучение, но не възразяват срещу мерките:

"Нека да са присъствено, защото иначе губят. Така вкъщи, те вкъщи се разсейват, но все пак маски, миене на ръце. Нека си спазват мерките и да си учат." 

За да повече отговорност призова областният управител:

"На първо място гражданите трябва да бъдат по-отговорни и да проявяват повече самодисциплина, за да можем да ограничим ръста на заболеваемост и да се справим с кризата."

Ограниченията са за следващите две седмици. От сформирания заради епидемичната обстановка кризисен щаб във Видин обявиха, че ако ситуацията се усложни, ще има нови адекватни мерки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна