Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица "Моментна снимка" с Майя Праматарова и приятели за световното изкуство

Как музей за съвременно изкуство спасява икономиката на американски град

В първото издание на новата поредица "Моментна снимка" драматургът Майя Праматарова разказва за Масачузетския музей за съвременно изкуство MASS MoCA в американския град Норт Адамс, разположен в Масачузетс между Бостън и Ню Йорк. Музеят се намира в зданията на бившата фабрика Arnold Print Works и постепенно се превръща в един от най-големите центрове за съвременно изобразително изкуство и изпълнителски изкуства в САЩ. Това е ярък пример за това как музей за съвременно изкуство с инователния си подход спасява икономиката на един град и всяка година привлича милиони туристи от различни страни.

Днес музеят MASS MoCA представя богата колекция от творби на Джеймс Търел, Луиз Буржоа, Лори Андерсън и много други авангардни творци – художници, композитори, музиканти, сценични и театрални дейци, пионери в електронната музика, визуалните изображения и всевъзможните прояви, дошли с новите технологии.

Подобна е историята и на възникването нa Шекспировия фестивал в Стратфорд, Канада, който от място със западаща икономика се превръща в процъфтяващ фестивален център. През 50-те години на миналия век на група ентусиасти им хрумва да използват името на града като марка и да направят театрален фестивал. Започнал в едно шапито, днес градът разполага с четири театрални сгради с много разнообразен репертоар, а животът пулсира в пълен синхрон с театралните прояви.

И в двата случая селищата са разположени сред прекрасна природа и това като магнит привлича публиката.

В края на разговора има и кратък коментар за премиерата на пиесата "Бяло върху бяло" на Майя Праматарова в Ню Йорк, осъществена от Steps Theatre.

Темата на следващата част от поредицата ще е театралният и галериен живот в Ню Йорк след повече от година и половина прекъсване заради пандемията.

Чуйте разговора от звуковия файл.

В поредицата "Моментна снимка" драматургът Майя Праматарова и приятели ще говорят за изкуството у нас и в различни точки на света. Идеята на тази нова серия на “Артфеир” с водещ Невена Праматарова е да се запечатват мигове, които разкриват различни ракурси към съвременното изкуство като вниманието се насочва към прояви, съзвучни на времето, които въздействат, както на сетивата, така и на ума.

Снимки – massmoca.org и Майя Праматарова 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна