Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За 10 години населението на България е намаляло с 590 000 души

Бедността у нас нараства едновременно с намаляването на населението

| обновено на 11.10.21 в 17:56
Снимка: архив БНР

За 10 години населението на България е намаляло с 590 000 души. В същото време броят на бедните пенсионери се е увеличил със 128 000 души, а на бедните деца с над 17 000.

Това обяви заместник социалният министър Иван Кръстев на дискусия по доходите, организирана от фондациите „Солидарно общество“ и „Фридрих Еберт“.

Според Кръстев в страната няма адекватна политика за социалната закрила на най-уязвимите - пенсионерите и децата.

Кръстев добави, че за 10 години - от 2010 до 2020 г. месечните помощи за отглеждане на дете са се увеличили с едва 5 лева:

"Няма адекватна политика по отношение на социалната закрила. Самият факт, че за 10 години месечните помощи за отглеждането на едно дете са се увеличили с фрапантната сума от 5 лева, е достатъчно показателно защо в момента виждаме подобни данни".

Александър Димитров от Университета за национално и световно стопанство допълни, че по Индекса за човешко развитие изоставаме по всички показатели:

"Като от 51-во място, вече сме на 56-то и вече три поредни години губим места в подреждането на индекса. По основните социални показатели, а именно продължителност на живота, образование, нарастване на доходите, ние всъщност стоим в една тенденция на изключване".

На форума стана ясно, че 1,6 милиона българи са под прага на бедност, а близо половин милион души или 29 процента от наетите в страната са на минимална работа заплата. Това означава, че над 20% от наетите в страната са на минимална работна заплата. Минималната ставка на час е 3 лева и 92 стотинки, което ни отрежда последното място в Европейския съюз.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени