Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На изложението в Дубай България е представена с природните и културните забележителности

Галина Райчева
Снимка: Ани Петрова

В Дубай се провежда изложението "Експо 2020" - най голямото световно събитие от началото на пандемията. Изложението беше отложено с една година заради Covid-19. Над 190 държави ще покажат своите култури и иновации в павилиони, разположени върху площ от над 4 хиляди хектара. За подготовката и организирането на изложението са похарчени 7 милиарда долара.

Варненското златно съкровище и копие на Панагюрското златно съкровище са вече на българския павилион в изложението.

Имаше проблем с допускането им.

"Съкровището пристигна около 1- 2 часа сутринта и никога не е било задържано, нито е бил някой арестуван на митница Дубай. Технически беше проблемът, поради причината, че много късно пристигна и документите нямаше как да бъдат оформени толкова рано сутринта. Властите помолиха да дойдем в работно време след 8 часа, да приложим документите, които сме им показали рано сутринта и това и направихме с екипа от Националния исторически музей. Представители на министерството на икономиката също бяха там", каза за БНР Галина Райчева, представител на фирмата "Консоциум 2020", организатор на българския павилион на изложението "Експо 2020".

Съкровището е било пренесено в специални метални куфари.

По думите ѝ за решаване на случая е бил поискан допълнителен документ, изваден е по най-бързия начин.

"И смятам, че сме положили бързи, адекватни реакции, за да можем да решим този проблем и искам да кажа, че самото  съкровище беше на 30 септември сложено, положено и готово за показ на 1 октомври. Ние бяхме един от малкото павилиони, които бяхме готови да отворим на 1 октомври", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Райчева.

От 1-ви октомври досега има средно между 250 и 300 посетители на българския павилион.

"Имаме екрани, които прожектират природата, архитектурата, културата на България, туризма, с което също сме известни. Прожекторите са доста скъпа техника. За наша сметка решихме да направим 8 допълнителни видеа, които са снимани с дрон".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна