Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през октомври за пети пореден месец

Икономическите нагласи на германските анализатори и инвеститори се влошиха през октомври за пети пореден месец, тъй като проблемите с доставките на суровини и материали вредят все по-сериозно на водещата европейска икономика. Подобен спад бележат икономическите нагласи и в цялата еврозоната.

Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, спадна рязко през октомври до 22,3 пункта от 26,5 пункта през септември при осреднена прогноза за доста по-сдържано понижение към 24,0 пункта.

Графика на Zew индекс на икономическите очаквания в Германия


"Икономическите перспективи за германската икономика отслабват значително. По-нататъшният спад на ZEW показателя за икономически настроения се дължи главно на продължаващите проблеми с предлагането и доставките на суровини и междинни продукти. Експертите на финансовите пазари очакват печалбите да се понижат, особено в експортно ориентирани сектори като производство на превозни средства и химикали/фармацевтични продукти", коментира проучването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се срина през октомври до 21,6 пункта от 31,9 пункта месец по-рано и при очаквания за по-умерено понижени ние към 28,5 пункта. Това е първото влошаване на оценката за настоящите икономически условия от февруари насам, след като този индекс нарастваше постоянно до септември включително.

Днешното проучване на ZEW също така показва, че и индексът на нагласите на експертите на финансовите пазари по отношение на икономическото развитие в цялата еврозона се влошава през октомври за пети пореден месец, достигайки 21,0 пункта спрямо 31,1 пункта през септември.

Подобно на Германия, показателят за текущата икономическа ситуация също отчете първо понижение от доста месеци насам, спадайки с 6,6 пункта спрямо нивото от септември до 15,9 пункта.

Индексът на инфлационните очаквания в еврозоната отбеляза слабо понижение до 17,1 пункта през октомври от 20,1 пункта месец по-рано, но 49,15 от експертите продължава да очакват по-нататъшно нарастване на инфлацията през следващите шест месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна