Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в София

Урбекс фотографът Тома Жорион открива лично изложбата си „Следи от империи“

Снимка: Тома Жорион

Френският фотограф Тома Жорион дойде от Париж за откриването на изложбата си „Следи от империи“ този следобед (18 ч) в Галерия Синтезис.

Жорион е сред водещите имена в урбекс фотографията, обясни пред Радио София Надежда Павлова, един от кураторите на експозицията. (Урбекс e термин произхождащ от urban exploration - изследване на градската среда, обикновено изоставени структури, изградени от човека. Съществува и урбекс туризъм.)

Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: Silencio (2007-2013), Vestiges d’Empire (2013-2016 ) и „Veduta“ (2009-2020). Те са съпътствани от фотокниги, които също ще бъдат представени.

Тома Жорион е роден в Париж през 1976 г. Завършва право и работи като правен консултант преди да се отдаде изцяло на фотографията. Работи с голямоформатна аналогова камера и естествено осветление. През последните 15 години пътува по целия свят, за да снима изоставени места, руини и недовършени сгради.

Негови фотографии са част от колекциите на фондация EDF, Националната галерия в Мелбърн и Музея Nicéphore Niépce. Тома Жорион е представляван от галерия Esther Woerdehoff, Париж и галерия Podbielski Contemporary, Милано.

Изложбата „Следи от империи“ включва и фотографии от България от последното посещение на Тома Жорион през септември 2021-ва по покана на Френския институт в България и галерия "Синтезис". (Корицата на книгата Silencio запечатва зимен изглед от Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, заснет през 2010 г. Тази година отново снима чинията.)
Специално за изложбата Добрин Кашавелов създава видео, което представя работата на фотографа.

Експозицията се осъществява с подкрепата на Френското посолство в България, Френския институт у нас и Фотосинтезис. Ще може да бъде разгледана до 4 декември.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с кураторката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна