Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни 8 млн. лв. за училища и детски градини за спазване на Covid мерките

Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Училищата и детските градини ще получат допълнително 8 млн. лв. от актуализирания държавен бюджет, с които да покрият увеличените си разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради увеличените цени на ток, парно и вода, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Новината идва след проведено по-рано днес заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Сумите за отделните училища и детски градини ще бъдат изчислени по два показателя - брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответното училище или детска градина.

По този начин ще се осигури равнопоставеност между малките и големите образователни институции.

Допълнителните средства ще могат да се използват за дезинфектанти, маски, тестове, термометри и др. Част от средствата ще помогнат и за покриване на увеличените режийни разходи.

От МОН уверяват, че продължават да търсят финансови резерви за по-сериозна подкрепа на образователните институции до края на тази година.

Ресорният министър Николай Денков, цитиран от пресцентъра на министерството, посочва, че повече от половината училища имат големи остатъци, а други нямат никакви финансови средства.

"Ще видим откъде идват тези дефицити и ще се опитаме да ги компенсираме със следващия бюджет“, посочи той.

Социалните партньори и просветното министерство са се договорили още да работят заедно за увеличение на бюджета за образование за следващата година.

1177 училищни паралелки и 31 групи в детските градини в страната са в обучение от разстояние в електронна среда към момента, съобщи министър Николай Денков.

Седем училища учат изцяло дистанционно.

Няма детски градини, които да са изцяло в електронна среда.

Карантинираните учители и ученици са съответно 1,36 % и 1,34 на сто.

Близо 36 на сто са ваксинираните педагози. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна