Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осман Октай: Провокацията с Пеевски е блокиране на цялата държава

Осман Октай
Снимка: Ани Петрова

"Провокацията с Делян Пеевски е тотално блокиране на цялата държава (заради санкциите по "Магнитски" - б.р.). Той е водач на две листи. Рискуваме банковите сметки на парламента да бъдат блокирани. ДПС получава субсидия от БНБ чрез Министерство на финансите - могат да бъдат блокирани тези сметки. ЦИК трябва да внесе пари на ДПС като участник в изборите - могат да бъдат блокирани сметките на ЦИК. Мафията до такава степен агресивно играе около Бойко Борисов и около Ахмед Доган". 

Този коментар направи пред БНР Осман Октай, политически анализатор, бивш заместник-председател на ДПС, сега е член на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат. 

Той подчерта, че "със зависимостите, които Пеевски разполага върху Доган и модела "Доган", налага своето номиниране в тези листи. Така трябва да се приеме номинирането му за водач на две листи за парламентарните избори".

Според него само младите хора, които не са били в пионерските организации педи 1989 г., могат да отвоюват страната от "лапите на мафията":

"Днес битката е за отвоюването на държавата".

Октай определи призива за обединение на нацията като отказ да се търси сметка от бившите управляващи за корупцията и чекмеджета:

"Групировките, които са обрали държавата, изкарват в центъра на София камиони и протестират срещу служебното правителство и президента Радев. Затова собствениците на протестиращите фирмите се крият. Това са контролирани протести. ... Целта е да се дестабилизира държавата и мафията да не позволи да се отвоюва превзетата от нея държава".

По думите на анализатора най-големият проблем е, че "моделът "Доган", зад който се крият обръчите, дава сигнал да не се пипа мафията около Ахмед Доган, защото има опасност за етническия мир - това е дневният ред от София до Брюксел":

"Подписката, която ДПС организира от тука до Брюксел срещу служебните министри и президента, че са заплаха за етническия мир, означава, че зад Доган използват и етническата карта, което е тревожно".

Осман Октай изказа мнение, че Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС и кандидат на партията за президент, е "употребяван от мафиотския модел, който се крие зад Доган".

Прогнозата на Октай е за висока избирателна активност на изборите на 14 ноември:

"Единствената политическа формация, която хората ще припознаят като безалтернативна и пропрезидентска, е новата - "Продължаваме промяната". ... Тя ще бъде печелившата партия и като гръб на победата на президента Радев". 

Бившият заместник-председател на ДПС сподели, че е получавал покани от различни политически формации, включително и от Бойко Борисов - да бъде заместник-председател на ГЕРБ, но е отказал.

Интервюто на Даниела Големинова с Осман Октай в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!