Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В книгата „Смущения в човешкото мислене“

Учени съветват да намалим случайните фактори при вземането на важни решения

Снимка: Архив

Лекарите по-лесно предписват антибиотици следобед, отколкото сутрин. Съдиите се влияят в работата си от това, дали техният любим отбор е победил в последния мач, дали детето им е имало рожден ден и дори от времето – дали е слънчево или дъждовно.

Всичко това показва как различни фактори въздействат на човешкото поведение. А това като тема са си поставили авторите Даниъл Канеман, Оливие Сибони и Кас Р. Сънстейн, написвайки книгата „Смущения в човешкото мислене“.

Преводът е дело на доц. Росен Люцканов, преподавател в Нов български университет.

По думите му авторите са възможно най-големите учени по тази тема.

Ако си представим истината като мишена, има системни и случайни грешки, които отклоняват пушката ни. Повечето психолози изследват системните грешки. Но именно причините за случайните отклонения са предмет на тази книга, обясни доц. Люцканов. И допълни, че не бива да омаловажаваме ефекта и последиците на тези грешки в мисленето и поведението, дори и да ги възприемаме като случайни.

„Когато използваме формално правило, което не е засегнато от случайни отклонения, тогава на преден план излизат другите грешки, обусловени от отклоненията, пристрастията и предразсъдъците. И стават опасни“, посочи преводачът.

Книгата предлага работещ и ефективен алгоритъм, наречен „Протокол на опосредстваните оценки“. В него намират място както формалните правила, така и нашата интуиция.

Съветите на авторите са при важен въпрос да вземаме решение като се стремим максимално да намалим случайните отклонения. Техните последствия могат да се отразят не само лично на нас или институцията, в която работим, но и на обществото.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с доц. Люцканов.


Кои са авторите
  • Даниъл Канеман е заслужил професор по психология и публична администрация в Университета в Принстън и носител на Нобеловата награда за икономика за 2002 г., както и на Президентски медал на свободата за 2013 г. Канеман е член на Американската академия на изкуствата и науките и на Националната академия на науките, на Американската психологическа асоциация, на Обществото по експериментална психология, както и на Обществото по иконометрия. Носител е на голям брой награди. Автор е на бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ „Мисленето“.

  • Оливие Сибони е професор по стратегически изследвания във Висшето бизнес училище в Париж и гост професор в бизнес училището „Саид“ към Университета в Оксфорд. Прекарал е 25 години в клоновете на „Маккинси и компания“ в Париж и Ню Йорк, където е бил старши партньор. Изследванията на Сибони, посветени на подобряването на качеството на стратегическите решения, са отразени в много публикации. Автор е на „На път сте да допуснете голяма грешка“.

  • Кас Р. Сънстейн е американски учен, юрист, специалист и в сферата на икономиката на правото и поведението. Над 25 години преподава в Юридическия факултет на университета в Чикаго.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна