Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деликатна мистика и старинно тесте карти в новия роман на Мария Лалева

Читателят има камертон за това дали сърцето ти е писало книгата, или егото, споделя писателката

Мария Лалева
Снимка: Книгомания

"Заплетена история с тайна, напрежение, деликатна мистика, старинно тесте карти, дълга хронологична история - разказана през очите на автора и завършила в погледа на куче. Преплитам съдбата на доста хора и я разплитам накрая нишка по нишка. През целия роман се прокарва линията на смирението". 

Това сподели пред БНР писателят и поет Мария Лалева по повод новия ѝ роман "Пасиансът на архангелите". 

"Смирението е постигането на оня баланс вътре в човека, който го кара да приеме света какъвто е - с мъдростта, че не всичко, което му се случва, е по вкуса му. Вселената ни познава по-добре от нас самите. Понякога една рана, болка, предател, трагедия могат да са огромното стъпало за духовно и личностно израстване". 

...В живота ни задължително трябва да има една такава любов – с дъга и без бъдеще, за да се научим да създаваме нашето "сега" като единственото съществуващо време. Вярвам, майко Христина – любовта е единствената сила, която може да ни покаже, че Вселената има само сегашно време. Но в онази нощ аз сънувах бъдещето, без да го проумявам. Небето ме утешаваше предварително, че любовта ще се появява в живота ми с различни имена и лица, стига да я нося в сърцето си. Вече знам, че трябва да имаш любов в себе си, за да я извикаш пред себе си. Любовта е навсякъде, но за да те доближи и да те прегърне, е нужно да разпознае себе си в теб, да надуши любовта в сърцето ти, да я усети. Минаха много и тежки години, преди да се разлисти това познание като книга пред мен и да прочета в края ѝ, че всъщност край няма. Нито любовта има край, нито животът. Има само мигове, в които те са. 

В предаването "12+3" Лалева допълни: 

"Нашият свят е светът на границите, имаш плюс и минус, на напрежението между плюса и минуса се крепи животът. Ако минусът изчезне, животът ще изчезне... Научих се да танцувам със съдбата танго - два пъти напред, веднъж назад". 

За премиерата на книгата са предвидени и поредица от среща с читатели. 

"Читателят не греши, той притежава тънко чувство за това дали си го излъгал. Читателят има камертон за това дали сърцето ти е писало книгата, или егото". 

Интервюто с Мария Лалева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени