Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белене - остров на свободата или остров на робството - изложба на студенти

Снимка: Моника Димитрова НБУ

Студенти на НБУ с фотографска изложба "Остров Белене - остров на свободата или остров на робството".

Фотографии от лагера в Белене са изложени в НБУ

Изложбата е по повод 30 та годишнина от създаването на НБУ и петата годишнина на програмата по криминология. Тя се открива в 13,30 часа в НБУ.

„Идеята се роди много лесно за тази изложба. Ние все пак учим криминология и част от дисциплините са свързани с подобни затвори“, посочи в „Преди всички“ Мая Павлова - студентка в магистърска програма "Криминология и политики за превенция на престъпността", НБУ .

„Сега имахме изцяло нова група, която посещава различни криминални обекти. Предишният път друга група бяха на подобно място в Италия. Избрахме Белене, защото там има много на брой криминални и природни находки“, каза пред БНР и д-р Гергана Йорданова - преподавател в департамент "Национална и международна сигурност", НБУ.

Симона Йорданова

"Хората свързват остров Белене с бившия концлагер, но сега има и втори обект - това е ще е мемориален парк. В момента има две действащи затворнически заведения, като това е важно за нашите студенти, които изучават и ресоциализация на криминално проявени лица", поясни още Йорданова.

"Мястото е много контрастно - има както красота, така и депресираща реалност. Студентите успяха да го уловят. Тепърва те ще имат материал за своите научни изследвания. Ние ще издадем и сборник със студентснки разработки по това, което те видяха и научиха на остров Белене", посочи още преподавателят.

Венцислав Иванов

Фотографиите са направени по време на Втори пътуващ семинар по криминология до остров „Персин“ (гр. Белене), 12 и 13 юни 2021 г. Основният обект на фотоизложбата е Мемориалният парк „Втори обект“ (бивш трудово-възпитателен и концентрационен лагер в периода 1949 г. – 1989 г.). Част от фотографиите показват Природен парк „Персина“, Светилище „Блажени Евгений Босилков“, античен военен кастел „Димум“ и Параклис „Божието милосърдие“.


Фотоизложбата се организира по повод 30-тата годишнина на НБУ и 5-тата годишнина от създаването на магистърска програма „Криминология и политики за превенция на престъпността“, която е единствена по рода си в България.

Гергана Йорданова

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна