Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ: Член на ЦИК е поискал преразглеждане на регистрацията на листите ни в още 7 МИР

| обновено на 14.10.21 в 15:32
Лидерите на "Демократична България" Атанас Атанасов и Христо Иванов.
Снимка: БГНЕС

След отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора заради подадени документи с електронен подпис, член на ЦИК е поискал да бъде преразгледана регистрацията на листите в още седем многомандатни избирателни района, където документите също са подадени с електронен подпис. Това съобщиха от "Демократична България".

Причината да бъде отказана регистрация на листата на ДБ е, че внесените от обединението документи не са подписани ръчно, а с електронни подписи.

От формацията определят отказа като посегателство срещу демокрацията и смятат, че партиите на статуквото водят открита война срещу коалицията чрез своите представители в ЦИК и районните избирателни комисии. Същевременно от ЦИК потвърдиха решението на РИК - Стара Загора и заявиха, че ще направят проверки ва всички районни комисии за подадени документи, подписани с електронен подпис.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира:

"Когато това нещо не е просто въпрос на някаква местна избирателна комисия, а ескалира до ЦИК, където ЦИК не просто потвърждава това решение ретроградно на местната комисия, но и започва да атакува всички други места, на които не са се регистрирали с използване на електронен подпис, това вече е политическа атака срещу самата възможност "Демократична България" да участва пълноценно на изборите, защото става дума за седем или осем други района. Де факто опит служебно да бъдем изкарани от надпреварата. Това е с участие на ГЕРБ и ДПС".

От "Демократична България" заявиха, че ще обжалват решението за отказа в съда. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени