Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С две ръце препоръчвам ваксинирането на деца над 15-годишна възраст

Проф. Велизарова: Децата са засегнати от тази Covid вълна, защото бяха най-пазени

В повече случаи децата се заразяват от възрастните, отколкото обратното

Светлана Велизарова
Снимка: Личен архив

"В момента децата са засегнати от Covid вълната, защото в продължение на година и половина те бяха най-пазената група от населението. Сега те за пръв път влизат за повече от две седмици в училище". Това обясни пред БНР проф. Светлана Велизарова, началник на Детското отделение на белодробната болница "Св. София". Тя подчерта, че в това е причината, а не в Делта варианта на Covid-19.

"С две ръце препоръчвам ваксинирането на деца над 15-годишна възраст", категорична беше педиатърката и добави, че мнението ѝ е да бъде забавена ваксинацията на деца под 15 години. 

Половин процент от инфектираните с Covid деца имат нужда от болнично лечение и те обикновено са с придружаващи заболявания, подчерта проф. Велизарова и посочи, че в повече случаи децата се заразяват от възрастните, отколкото обратното.

Учителите са рискова група, т.е. могат да заразяват децата, смята тя, но добави:

"Така наплашихме хората с Covid-19, същевременно имаше противоречиви изказвания от колеги за ваксините, това доведе до ниско желание да се ваксинират хората... За учителите, че не са ваксинирани в голям процент - разбирам, но за лекарите? Въпреки че сме най-ваксинираната прослойка от населението на страната, не сме ваксинирани дори 80%". 

"Ние винаги сме били с много либерални мерки срещу Covid. Не мога да се съглася да задължаваме хората да се ваксинират", заяви проф. Светлана Велизарова и изтъкна, че според нея ултимативното изискване ще постигне обратен ефект.  

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Светлана Велизарова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени