Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Димитров: Ваксинацията и Зелената сделка ще са избягвани теми в кампанията

Доц. Николай Димитров
Снимка: ФБ/ Николай Димитров

"Темата за ваксинацията и борбата с Covid-19 ще бъде избягвана в предизборната кампания". Това предположение направи пред БНР доц. Николай Димитров, политически психолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и в НБУ. По думите му всичко е започнало с "лошата комуникация по темата на правителството на ГЕРБ".

"Всеки лидер рано или късно осъзнава, че трябва да бъде адекватен на очакванията на тези, които управлява", подчерта политическият психолог.

Той прогнозира, че т.нар. Зелена сделка също ще бъде тема, от която ще бягат участниците в предизборните дебати:

"Склонен съм да отдам всичко на изключително лоша комуникация. ... Заради това, че твърде много хора са заети в енергийния сектор, а и твърде много интереси са засегнати там, темата винаги е била избягвана и се е отбягвало да се вземат резки решения по нея. Винаги се е действало на парче и много внимателно, за да не се накърнят нечии интереси, включително и на политиците, които отдавна имат интереси в енергийния сектор. Изпуснахме влака, за да обясним, че рано или късно Мариците трябва да бъдат затворени. Като че ли на никого не му се ще да започне този разговор с обществеността, защото има много страхове и митология в тази тематика и съответно много нежелание на правителствата да го започнат, защото не знаят как ще протече и какви зловредни резултати може да има и за тях".  

Според доц. Николай Димитров надеждите са в 47 Народно събрание да бъде съставено стабилно мнозинство, което да излъчи правителство:

"Надявам се политическото общество да е тръгнало към съзряване и да гледа интереса на управляваните, а не толкова политическите си борби и търгуването на политически гласове между самите партии".

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Николай Димитров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна