Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дали ще има правителство ще зависи от поведението на партиите в 47 НС

Евгений Дайнов: Би било чудо да имаме президент на първи тур

Започна да се разбира, че президентът не е черешка на тортата, а има реални правомощия

Снимка: БГНЕС

"Ако в кампанията не стане нещо неочаквано, би било чудо да имаме президент още на първия тур на изборите". Тази прогноза направи пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов. Той уточни, че в кампанията има три много силни кандидатури и това прави избора много оспорван.

"Започна да се разбира, че президентът не е черешка на тортата, а има реални правомощия, които в критични ситуации може да упражнява, което прави изборите важни", коментира политологът. 

Според него предизборната кампания ще бъде много интересна и заради новата формация, появила се в парламентарната надпревара, и заради големия брой кандидати за президент.

"Т.нар. партии на промяната ще имат 1/3 от народните представители, двете партии на статуквото ще имат също около 1/3, между тях ще има поне още две партии, които не са решили дали са докрай от промяната, или са с единия край от статуквото. Дали от тези три съставки ще може да се сглоби правителство - ще зависи от поведението им. Интересно ще е дали партиите, които не са твърдо от статуквото, ще могат да се разберат помежду си за управление. Това зависи от натрупан опит, но и от желанието на новопристигналите да имат прилично поведение, миналият път нямаше", подчерта в анализа си за разпределението на силите в 47-ото Народно събрание той.

Прогнозата на проф. Дайнов е още при второто завъртане на парламентарната рулетка да има изпълнен мандат за съставяне на правителство.

"Кризите в икономиката ще са голяма тема, която ще отклонява вниманието от дискусии за бъдещето, но нито една партия не я развива, защото не е ясно на чия сметка това ще бъде вписано - дали на сметката на служебните правителства, или на бившите управляващи от ГЕРБ. Докато не се изясни върху кого може да бъде стоварена тази тема, партиите няма да смеят да я развъртат. Който пръв скочи с тази тема, значи е изчислил, че противникът му може да понесе щети", коментира още политологът. 

По думите му има всички необходими елементи, които да предполагат висока избирателна активност, единствената причина за обратното може да бъде страхът от Covid-19

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Евгений Дайнов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!