Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Стоянов: РСМ нарушава Женевската конвенция с унищожаването на български военни гробища

Виктор Стоянов
Снимка: БГНЕС

Две български военни гробища от Първата световна война са унищожени в района на Кавадарци, Република Северна Македония, при изграждането на магистрала. За това сигнализира Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония" - културно-просветна организация на българи от България, Република Северна Македония и Албания. Той е документирал какво е останало след унищожаването на тези святи за българите места и сезира и властите в България, и европейските институции, и ООН. 

"Република Северна Македония е подписала Женевската конвенция и допълнителните протоколи по нея, които са от 1977 г., които гласят, че всяка държава, която ги подписва, е задължена да опазва войнишките гробища и паметници на своята територия и носи санкции за това. РСМ е нарушила Женевската конвенция, тъй като това са официални военни гробища на България, които са заведени в регистрите на Министерството на отбраната на Република България", заяви Стоянов.

Той изказа надежда ООН да направи разследване заради нарушаването на Женевската конвенция и РСМ да понесе своята отговорност.

Получих сигнала от местни жители на Кавадарци, подчерта председателят на фондация "Македония". 

Интервюто на Таня Милушева с Виктор Стоянов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна