Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Знеполски: Демокрацията трябва дълбоко да се изстрада

“Изкуството да живееш с идеите” е изложбата посветена на 80-годишнината на преподавателя

Снимка: БГНЕС

“Изкуството да живееш с идеите” е изложбата посветена на 80-годишнината на проф. Ивайло Знеполски, която можете да видите в галерия "Алма Матер" на Софийския университет "Свети Климент Охридски" до 31 октомври.

"80-годишнината е момент, в който човек се спира. До тогава може би, ако природата и висшите сили са ти дали здраве все още запазено, да се насочваш от проект към проект, от книга към книга, от преподаване към преподаване, забравяйки за времето, което тече, консервирайки се в някаква вечна средна възраст и изведнъж усещаш, че дните са протекли, че годините са минали. Хоризонтът, който гледаш, напред е много замъглен и тогава се обръщаш назад през един обратен прочит", каза за БНР проф. Ивайло Знеполски, преподавател, философ, дългогодишен ръководител на катедрата по История и теория на културата във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а също и основател и ръководител на Института за изследване на близкото минало, директор на Дом на науките за човека и обществото. Той беше и министър на културата в правителството на Любен Беров и в правителството на Ренета Инджова.

По думите му демокрацията не може да се подари.

"Демокрацията трябва дълбоко да се изстрада. Развитите западни демокрации са изстрадани и извоювани стъпка по стъпка в продължение на 2-3 века. И освен това те са тръгнали от идеи, родени в самите страни, докато ние боравим с вносни идеи,  вносни модели, подарена демокрация поради стечение на геополитическите реалности и ние не можем да я ценим, не можем да я надграждаме. Трябва да извървим този път, който са извървяли и другите в един по-благоприятен контекст, който ни е зададен от общуването с тях и общите нормативни изисквания“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна