Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Наталия Маринова: Голямата честота на артритите се дължи на променения автоимунитет

Атритът е възпалително заболяване на ставите

Д-р Наталия Маринова, ревматолог
Снимка: Пламена Бачийска

„Атритът е възпалително заболяване на ставите и той включва  огромна група разнородни заболявания в зависимост от тяхната локализация в скелета, защото ставите са много в човешкото тяло и в зависимост от това ние разделяме артрита на различни групи", каза за БНР д-р Наталия Маринова, ревматолог в университетската многопрофилна болница за активно лечение "София мед".
Тя заяви, че артритът се дели на периферен и реактивен артрит.

"От друга страна може да бъде едновременно периферен и аксиален, гръбначен остеоартритът", допълни в предаването "Нощен хоризонт" д-р Маринова. 

По думите ѝ напредъкът на техниката дава възможност да се открият тези заболявания навреме.

"Голямата честота, която ние наблюдаваме на артритите напоследък може би се дължи на променения автоимунитет на хората в съвремието от гледна точка на разнообразните инфекции, с които ние се срещаме".

Тя съобщи, че не съществува наследственост при артритите:

"Има семейства на ревматици,  семейни връзки и общности, при които артритът е много по-чест в сравнение с други семейни линии, където други заболявания са по-чести. Има генетични варианти, съчетание от гени, които правят по-чест варианта на артрит в даден човек и ние, за да се ориентираме, когато нямаме пълна клинична картина или диагностицираните критерии не са достатъчни, ние винаги прибягваме до изследване, за да знаем какво да очакваме в бъдеще за тази болест".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна