Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво е отношението към нас като икономически мигранти в ЕС, сравнено с хората от Афганистан и Сирия

Любомир Георгиев и Нели Дончева, участници в конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург.
Снимка: Ангелина Пискова, БНР

Български представители в Конференцията за бъдещето на Европа заявиха, че са усетили по-негативно отношение към нас като икономически мигранти в развитите страни от Европейския съюз, отколкото от страни като Афганистан и Сирия.

Този следобед приключи панелът, посветен на миграцията. Гледните точки на участниците от Западната и Източната част на Стария континент като че ли са разнопосочни поради различното отражение на проблема в страните членки. Повечето обаче заявиха и днес, и вчера, че се нуждаят от допълнителна помощ на ниво ЕС.

Италианката София Беноци заяви пред "Хоризонт":

„Мисля, че мигрантите трябва да бъдат подпомогнати в местата, на които живеем, но не можем да помогнем на всички. Нужднаем се от помощта на Европа“.

По-различна е гледната точка на българския участник Красимир Златинов за решаването на проблема:

„Може би настаняването им в бежански центрове е нещо, което е работещо, и в последствие да бъдат връщани в техните страни, след като свърши съответния конфликт“, каза Красимир Златинов.

Друга участничка - Нели Дончева, заяви пред "Хоризонт", че българите и румънците са разглеждани по-негативно като мигранти, въпреки че страните ни са членки на ЕС:

„Те гледат по-положително на араби, гледат по-положително на афганци, на иракчани, отколкото на нас - на българи и на румънци специално. И те казват - от страните от Черноморието. И аз попитах даже: Извинявайте, в превода ли имаме грешка, мигрантите, идващи от Средиземно море или от Черно море. И момчето – италианец, беше много младо момче, каза: Не, не точно имам предвид Черноморските страни - Румъния и България“.

Следващото заседание на Гражданските съвети ще бъде през ноември и ще се проведе онлайн.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР