Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Власт, бизнес и синдикати обсъждат мерки срещу високите цени на ток и газ

Президентът Румен Радев е инициатор на дискусията, която ще се проведе в резиденция „Бояна“.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев инициира дискусия за мерките срещу високите цени на природния газ и електроенергията.

Служебният премиер, министри на енергийни дружества, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), представители на синдикатите и бизнеса ще обсъждат мерки срещу високите цени на тока и синьото гориво, както и възможността за компенсиране на домакинствата и бизнеса.

До 1 януари догодина цените на тока и парното и топлата вода за битовите потребители остават непроменени, а председателя на енергийния регулатор Иван Иванов увери:

„Комисията за енергийно и водно регулиране ще предприеме всички възможни мерки да не допуснем прекалено голямо увеличение на цените“.

Правителството вече обяви, че обмисля държавни помощи за бизнеса заради скъпата електроенергия.

„Суми, които нашите изчисления показват, че е напълно възможно да бъдат от порядъка на 50 лева на мегаватчас за изразходвана енергия“, обясни премиерът Стефан Янев. Той обаче уточни, че за целта е необходима актуализация на бюджета за тази година.

„Без тази актуализация това преразпределение няма да се случи през месец декември. В бюджета за 2022 г. ние ще заложим този механизъм да бъде валиден през първите 6 месеца на годината.“

Сред мерките за намаляване на цената на тока за бизнеса е промяна на методиката за определяне на цените от доставчик последна инстанция, откъдето се снабдяват над 250 хиляди малки и средни фирми в Българя“.

„С тази промяна сметките им ще намалеят с около 30 лева на мегаватчас електроенергия. Тази мярка ще може да се комбинира и с с помощта от 50 лева за мегаватчас изразходвана електроенергия, когато тя влезе в сила“, обясни Янев.

На срещата ще бъде обсъдена и позицията на Българя пред Европейския съюз. Очаква се на Европейски съвет тази седмица лидерите на държавите членки да дискутират проблема с ръста на цените на енергията и мерките на национално и европейско равнище.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР