Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 40 години от откриването на Античния театър в Пловдив

На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на Античния театър в град Пловдив.

Темата коментира в “Нашият ден“ Мая Мартинова, археолог. Та е участвала в разкриването на амфитеатъра и е ръководител на отдел на Общинския институт “Старинен Пловдив“.

“Античният театър е открит във връзка с едно голямо инженерно съоръжение – прокопаването на тунела под Джамбаз тепе, една от главните транспортни връзки в град Пловдив. Оказва се, че театърът е ситуиран точно в тази част на този хълм – Джамбаз тепе. Откриването става случайно през 1967 година.

През 1981 г. театърът е открит за съвременно използване по случай 1300 г. от основаването на българската държава с представление на спектакъла “Медея“.

Реставрация

През годините се полагат грижи, но и в процеса на реставрационните дейности не спряхме процеса на археологически проучвания, които продължават да ни поднасят изненади.

През 2016 г. в едно късно антично стълбище на орхестрата се разкри постамент от статуя на Тит Флавий Котис, но с разкриването му се оказа, че трябва да предатираме най-ранното изграждане на Античния театър. До този момент се смяташе, че е построен по времето на император Траян, но се оказа, че това е извършено през 90-те години на I в. от Новата ера по времето на император Домициан.

От каменния документ учените разбират, че Античният театър в Пловдив е поне с век по-стар от датировката, която имаше

Тит Флавий Котис, на когото е била издигната статуята, е бил наследник на последните тракийски владетели и е заемал много важни длъжности, които са съществували в един римски град.

Чуйте Мая Мартинова в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна