Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Кръстев: Планът много закъсня

В него няма включени много проекти свързани с дългосрочни стратегии, смята Кръстев

Снимка: БГНЕС

"Настояваме в Плана за възстановяване и устойчивост да са предвидят повече финансови инструменти и по-малко грантове, за да могота по.голям брой малки и средни фирми у нас да се възползват от средствата", посочи в „Преди всички“ Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

От Асоциацията настояват за повече финансови инструменти и по-малко грантове, защото грантовете са по-тежки като административно обслужване и това е един по-бавен подход за усвояване на средства.

"Друго, което трябва да се дискутира около Плана е, че той много закъсня. Така, че на България ще е трудно да вземе аванс по този план. Защото за да стане това, той трябва да е одборен до края на годината.

От друга страна процентът, който ние искаве за следващата година е много малък - това е около 12 на сто от общата сума, като средно за ЕС това е 40 на сто. Това за мен е един отложен план за България. Парите, които ще получим по-късно с една различна стойност в условията на растяща инфлация",  каза още Кръстев.

По думите друг важен момент в Плана е да служи за бъдещи реформи и да се постига устойчивост.

"В Плана се вижда, че няма включени много проекти свързани с дългосрочни стратегии, те изглеждат като кръпки от една неясна стратегия...", посочи още пред БНР Кръстев.

По думите му това беше шанс да заложим реформи в съдебната система, например, да преструктурираме икономиката си, това го няма в цялост в Плана, смята Илия Кръстев.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна