Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветан Кюланов: За ЕК качеството на Плана за възстановяване е по-важно от скоростта

| обновено на 18.10.21 в 11:27
Цветан Кюланов
Снимка: Личен архив

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Цветан Кюланов. 

По думите му досегашната практика е показала, че на Комисията са ѝ необходими около два месеца, за да се произнесе, а след това Съветът на Европейския съюз има необходимост от още около месец, за да даде финалното одобрение и да може да бъде направено авансово плащане. България изпрати своя национален план на 15 октомври.

Заложените цели по националните планове се оценяват по тристепенна скала – A, B, C, като за четири от направленията е задължително да имат най-високата оценка, обясни Цветан Кюланов. Със сигурност, ако има текст, който получава С, планът не може да бъде одобрен.

„Комисията ще приоритизира качеството пред скоростта, т.е. планът трябва да бъде максимално добър, за да бъде одобрен и в тази връзка и нашият интерес, и интересът на националните власти е да работим и максимално бързо, и максимално качествено“.

След като бъде одобрен планът, държавата членка може да поиска плащания за постигане на определена цел.

„Държавата членка два пъти годишно отправя искане за плащане към Комисията и казва какво е изпълнено. Комисията проверява дали и според нея то е изпълнено, в един от комитетите на Съвета също се разглежда препоръката на Комисията плащането да бъде извършено, след което държавата получава средствата.“

Когато дадена цел бъде постигната, ключово е резултатът да бъде запазен, подчерта още Кюланов.

„Тоест не трябва да има стъпки, които са били до декември предишната година, които тогава са били изпълнени и плащането е направено, а след това примерно законодателството е било отменено или нещо подобно“.

Кюланов отказа да коментира по същество текста на документа, тъй като Комисията все още не се е запознала с него.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР