Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НПК е добре уреден от гледна точка на правото на справедлив процес

Силвия Петкова: Най-честото нарушение при наказателните дела е т.нар. "обвинителен уклон" към подсъдимия

„У нас Наказателнопроцесуалният кодекс е доста добре уреден от гледна точка на правото на справедлив процес“, посочи в „Преди всички“ адвокат Силвия Петкова, адвокат по наказателни дела, гост лектор на първата публична лекция за настоящата академична година "Наказателно правни аспекти на правото на справедлив съдебен процес“. Лекцията може да се проследи в СУ от 15 часа или онлайн.

„Така че когато говорим конкретно за България, нарушаването на правото за справедлив процес по – скоро става заради хората, в случая говорим за съдебната власт, отколкото за законодателството.

Защото законодателството доста добре урежда правата на обвиняемите и подсъдимите, доста ясно урежда презумпцията за невиновност. Въпреки това всички тези права и презумпцията за невинност се нарушават, за съжаление.

В практиката си срещам понякога , особено в съдилищата в по-малките градове, т.нар. "обвинителен уклон". Това означава, че и прокуратура и съда, преди присъдата, разглеждат подсъдимия като виновен. Което е категорично нарушение на правото на справедлив процес. Бих казала, че това е и най-честото нарушение - обвинителния уклон", заяви адвокат Петкова пред БНР.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР