Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Велев: Бързата мярка, която помага на всички - компенсиране с надвзетото за ток

Българската позиция на Европейския съвет за цената на енергията – ясна в сряда

| обновено на 18.10.21 в 18:00
В резиденция „Бояна“ президентът Румен Радев е домакин на кръгла маса на тема „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС”.
Снимка: БГНЕС

В сряда служебното правителство ще реши за българската позиция на предстоящия Европейски съвет, който ще разгледа темата на високата цена на енергията и мерките за решаване на проблема.  Това обяви служебният премиер Стефан Янев на инициирана от президента Румен Радев кръгла маса по темата. Синдикатите поискаха компенсации и за битовите потребители с нова актуализация на бюджета за догодина заради инфлацията. 

Основен проблем за България е високата цена на тока за бизнеса. 

"Регулаторните мерки на Европейската комисия, които бяха обявени миналата седмица, касаят именно битовите потребители, тоест ние по индивидуален план си имаме отделна писта и тази отделна писта ще бъде в основата на решението на Министерски съвет, което ще приемем в сряда, предвид предстоящият съвет и за което екипите вече работят. Как ще изглежда това решение, ще го коментираме в сряда, когато бъде прието", посочи служебният премиер Стефан Янев.

Основен проблем за България е високата цена на тока за бизнеса, подчерта още той:

"Цената на тока за битово потребление, която е на регулирания пазар, на този етап няма промяна, но в същото време всички битови абонати са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават в ежедневието си".

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предупреди, че ситуацията за бизнеса е извънредна и са необходими извънредни мерки.

Над 600 хиляди абонати плащат 4 пъти по-високи сметки в сравнение с миналата година и те трябва да получат незабавна компенсация:

"Трябва да се уплашим, за да действаме адекватно. Бързата мярка, която помага на всички, включително на електроинтензивния бизнес, е тази - компенсиране с надвзетото, които пари - това за България предимството, късметът, хубавото е, че те са тук, те не са платени за газ в чужбина. Те са свръхпечалби и свръхприходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система и в Бюджета като свръхприход от ДДС".

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков припомни, че от началото на ноември влиза в сила променената методика на цената на доставчик от последна инстанция. 

"Което всъщност ще остави едни реални пари във фирмите, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия. Тези фирми не са никак малко - 256 000, така че това е един реален ефект, който би трябвало да има от 1 ноември, когато тази методика влезе в сила".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров лансира пакет от мерки, които да доведат до намаление на половина на цената на тока за небитовите потребители от 1 декември

"Нека като доставчик от последна инстанция да има право да сключва двустранни договори с държавните енергопроизводители по себестойност, с малка надценка, с малка печалба, за да може естествено, цената да падне на две. Това става през изменение на една методика на КЕВР".

На кръглата маса в резиденция "Бояна" президентът на КНСБ прогнозира 5-6 процента инфлация до края на годината. Синдикалистът настоя за актуализация на бюджета и от 1 ноември линията на бедност да стане 460 лева, а минималната работна заплата да достигне 700 лева.

"Атмосферата на растящи цени и тази индукция, която се случва, вече води след себе си до сериозни ръстове на основни стоки и услуги. Ние за всички доходи вече сме пуснали така да се каже, нашите указания към нашите синдикални организации - да искат още от 1 ноември актуализация на заплатите, за да компенсират инфлацията вече, която се трупа, преди Коледа".

Служебният министър на труда Гълъб Донев обяви, че 300 000 лица и семейства ще бъдат подпомогнати през отоплителния сезон, но усилията ще бъдат насочени към намиране на още възможности за обхващане на допълнителен брой уязвими потребители:

"Възможно най-бързо да се постигне обществен консенсус при дефинирането на енергийната бедност като феномен с комплексен характер, за да се предприемат адекватни действия със справяне на проблема с енергийната бедност. Разбираме и важността от предприемането на адекватни мерки в сегашната критична ситуация. Затова считаме, че усилията ни трябва да бъдат насочени към въвеждането на така наречените "социални тарифи", отбеляза Донев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна