Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреатите от Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“

Снимка: Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“

Шестото издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“ отличи своите лауреати. Конкурсът неслучайно носи името на Васко Абаджиев – голям български цигулар, музикант с европейско и световно значение, носител на едни от най-изтънчените тенденции в цигулковата и пианистичната музикални традиции, рядък композиционен талант и изпълнителски гений.

Тазгодишното издание се проведе в хибриден вариант, както с онлайн представяния, така и с изпълнения на живо.  Вече са ясни имената на победителите  в конкурса – с приз за първо място е цигуларят Стефан Апроду, който е само на 17 години. На второ място е Рейка Сакамато от Япония, която е изключително награждаван творец. Сакамото е завършила музикалните университети в Лозана и Виена, а Харутюнян – тези в Ереван и Грац. Специалната награда от 300 евро беше присъдена на руския талант Азат Нургаянов, възпитаник на Казанската и Московската консерватории. На трето място е арменецът Феликс Харутюнян. Организаторите на събитието са Клуб ЮНЕСКО „Леонардо Да Винчи“, а от изданието отчитат, че за тези години на работа са успели да възпитат и любов на младата публика към класическото изкуство.

Повече за новите наградени, техните таланти, традицията на конкурса за цигулари на името на Васко Абаджиев и церемонията по награждаването разказва – Жанет Борлакова, председател на Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи“ и организатор на конкурса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна