Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БАБХ: Няма спрени или върнати партиди при експорта на фуражи от България за Русия

Снимка: архив БНР

През цялата 2021 г. до момента българските предприятия извършват редовен износ на фуражи, в т.ч. и към Руската федерация, като няма нито една спряна или върната пратка поради лошо качество.

Това съобщават от Агенцията по храните по повод информация от Руската санитарна служба, че спира доставката на фуражи от България заради занижен контрол у нас.

Износът на фуражи от Българя за трети страни се извършва на база търговски споразумения с разписани критерии за качество и безопасност.

При всеки износ за Руската федерация се спазват европейското, българското и руското законодателство, обясняват от Агенцията по храните в отговор на запитване от "Хоризонт".

Всяка пратка за износ се придружава от ветеринарен сертификат, чрез който контролният български орган дава гаранция, че изнасяният фураж съответства на всички изисквания.

В периода 16 - 19 август руската санитарна служба е извършила дистанционен одит на одобрените български предприятия за износ на фуражи.

В хода на проверката са установени несъответствия само по отношение на някои изисквания на руското законодателство.

В резултат на това Руската федерация временно спира вноса на фуражи от 21 октомври до отстраняване на несъответствията.

От българския контролен орган посочват, че след края на проверката през август и до момента вносът на български фуражи в Русия не е спирал и пратки не са връщани.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР