Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо увеличаване на строителството в България през август при свиване в рамките на ЕС

Снимка: sofia.bg

Продукцията в строителния сектор на ЕС се сви през август за четвърти от последните пет месеца, докато в рамките на България строителството отбеляза слабо повишение, компенсирайки почти напълно спада от предходния месец, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се понижи през август с 1,8% спрямо юли, а в рамките на еврозоната отбеляза спад с 1,3% след слаби повишение с по 0,1% месец по-рано.

Най-силен спад през август отбеляза строителството в Швеция (с цели 10,5%), следвана от Унгария (с 5,9%) и Германия (понижение с 3,1%). В същото време най-силно повишение на продукцията в строителството беше отчетено в Португалия (с 2,4%), Словакия (с 1,9%) и Полша (с 1,6%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната се понижи през август съответно с 1,0% и с 1,6% след растеж с 4,3% и с 3,5% през юли. Това представлява първо свиване на европейското строителство на годишна база от февруари 2021 г. насам.

Най-силен спад на годишна база в строителството през август беше отчетен в Испания (понижение с 13,9%), Румъния (със 7,0%) и Словения (с 6,8%),  докато най-силен растеж беше отчетен в Унгария (скок с 10,2%), Полша (със 7,9%) и Финландия (с 4,7%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза едно от малкото повишения на месечна база, след като нарасна през август с 0,6%, следвайки понижение с 0,7% през юли, като това представлява второ повишение в рамките на последните пет месеца.

На годишна база продукцията в българското строителство нарасна през август с 2,4% след повишение с 0,6% през юли.

Графика на продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени