Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правомощията на местната власт в овладяването на Covid вълната

Снимка: Pixabay

Липсата на окончателно решение как ще се затягат мерките на национално ниво за овладяване на поредната Covid вълна рефлектира и върху местните власти. Вече е почти ясно, че това ще става не на регионален принцип, а според ситуацията в отделните общини. Кой обаче ще го прави и какви ще са правомощията на кметовете, които поставят въпроса за наблюдение и навременни мерки не само в образователната сфера, но и в другите институции, търговски обекти, публични места. Общините, в които има и болници, настояват ситуацията и натискът върху тях да бъде водещ фактор във взимането на решения. 

В малките общини ситуацията на пръв прочит е по-спокойна и контролът по спазването на мерките е по-ефективен. Такава е община Гърмен, в която има има седем училища и толкова детски градини. Към момента няма карантинирани паралелки или детски групи. Това обаче не звучи успокоително на фона на препълнената болница в Гоце Делчев. Кметът на Гърмен Феим Иса смята, че е по- добре общината да има водеща роля в прилагането на по-драстични мерки в учебните заведения, но решението да е на здравните власти, съгласувано с РУО.

Община Сандански е сред най-засегнатите в областта от поредната Covid вълна. От две седмици обаче в училищата и детските градини местната власт регистрира лек спад на заразени и карантинирани ученици и учители. Кметът Атанас Стоянов не е съгласен да поеме отговорността за налагане на по-строги ограничителни мерки.

Димитър Бръчков, кмет на община Петрич, е на обратното мнение. Според него държавата е толкова закъсняла в овладяването на положението, че е по-добре правомощията да се дадат на кметовете, които виждат истинската картина и са безсилни. Болницата в Петрич е препълнена, хора чакат с дни да се освободят места, по-големите ученици все повече се заразяват, а малките пренасят заразата. Според градоначалника областта отдавна е в тъмночервената зона и мерките не могат да се бавят или да бъдат половинчати.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна