Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвач дарява парите от „испанския Нобел“ за пострадали от вулкан

Хосе Андрес добавя от себе си 50 000 евро към 50-те хиляди от наградата „Принцесата на Астурия“. Парите отиват за пострадали от вулкана на остров Ла Палма.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испано-американският готвач Хосе Андрес, който в петък ще получи престижната награда „Принцесата на Астурия“ за дейността на неговата неправителствена организация „Световна централна кухня“, обяви, че ще дари наградата на пострадалите от вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма.

Паричната стойност на испанския вариант на Нобеловата награда е 50 хиляди евро. Хосе Андрес ще удвои сумата, за да помогне поне на част от хилядите хора, чиито домове останаха под лавата.

Роден в Астурия, обучен в Барселона и живял над 30 години в Съединените щати, Хосе Андрес отдавна се чувства гражданин на света, чието призвание е да помага на бедните и страдащите.

През 2016 година получава от американския президент Барак Обама Националния медал на хуманитарните среди заради работата му в Хаити след урагана „Матю“. По-късно раздава безплатна храна на хилядите пострадали от урагана „Харви“ в Хюстън и „Мария“ в Пуерто Рико. Чрез създаденото от него НПО осигурява храна за хиляди хора по време на първата вълна на пандемията в Съединените щати.

След изригването на вулкана Кумбре Виеха на Ла Палма организацията му се пресели на канарския остров, където всеки ден раздава около 2000 ястия на пострадалите.

В петък той ще получи испанския вариант на Нобеловата награда - „Принцесата на Астурия“ лично от крал Фелипе Шести за „изключителната му хуманитарна дейност“.

Пред журналисти Андрес каза, че докато по света все още има милиони хора, които гладуват няма нужда от „празни думи“ , а от „реални действия“

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна