Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Смолян отмени честванията за освобождение на Родопите

Снимка: Община Смолян

Поради усложнената епидемична обстановка в страната ръководството на община Смолян отмени честванията по повод 109 години от освобождение на Родопите и празника на града.

По традиция празнична програма по повод освобождението на Родопите е отменена. Ще бъдат поднесени само венци и цветя пред паметника костница на „родопската Шипка“ и на паметника на полковник Владимир Серафимов, освободителят на Родопите.

Ето как смолянчани посрещнаха новината за отменените чествания.

„Всяка година по традиция на 22 октомври аз и семейството ми посещаваме „родопската Шипка“, за да засвидетелстваме почитта си към героите паднали за освобождението на нашия край. Заради пандемията тази година разбрах, че честванията са отменени. Научих за изложбата „Родопско величие“ в музея, която с нетърпение очаквам да разгледам и да прочета биографията на хора, свързали завинаги името си с Родопите“, каза жител на Смолян.

„На кой му е до празник в тези труди времена? Изпитание след изпитание. Да, ще има неколцина, които ще поднесат венци и цветя пред паметниците, ще отдадат почит на героите, на които са признателни, но точно днес на 21 октомври, когато в Родопите отбелязваме годишнина от освобождението се налагат нови мерки, ограничаващи свободата ни. Няма как да празнуваме, щом в душите ни не е леко и празнично“, посочи негова съгражданка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна