Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 октомври – Ден на Кърджали

В Кърджали отправят предложения към Общината чрез иновативна платформа

Кърджали отбелязва на 21 октомври 109 години от своето Освобождение. На тази дата през 1912 година районът на Източните Родопи е присъединен към пределите на България.

Заради усложнената Covid ситуация се отменя традиционното шествие на ученици и учители, а организираното поднасяне на венци и цветя пред Паметника на освободителите ще става индивидуално в предварително посочен двучасов интервал.

Предвидени са тържествен ритуал и празнична програма. Денят е обявен за неучебен във всички училища в Кърджали.

Отскоро гражданите на Кърджали имат възможност да отправят онлайн жалби и предложения към Общината. Община Кърджали, в партньорство със сдружение “Кърджали решава“, внедри иновативната онлайн платформа за обществени консултации CONSUL.

Инициативата цели подобряване на взаимодействието на общината с гражданите и се осъществява в рамките на проекта  „Вход за граждани“ на мрежата Форум Гражданско Участие.

Община Кърджали е една от общо четирите в страната, която изяви желание да се включи в проекта „Вход за граждани“, като въведе в употреба този модерен инструмент за консултиране с гражданите.

CONSUL понастоящем се ползва в над 30 страни по света и от повече от 130 публични институции, като дава възможност на гражданите активно да участват в изготвянето на нормативни актове и планове на местно ниво, да гласуват за различни предложения на местната власт или да изпращат свои, да дискутират и изразяват мнение онлайн.

Темата коментира в “Нашият ден“ Росица Средкова, председател на УС на „СИР – Кърджали решава“.

“Нашето сдружение е партньор на Община Кърджали в реализирането на проекта – “Вход за граждани“, който е на мрежата “Форум за гражданско участие“ и колегите от Българския център за нестопанско право.

Целта е чрез този нов инструмент гражданите по-лесно да вземат участие в управлението на Общината.

Платформата “Кърджали за теб“ е активна от миналия месец и гражданите ще могат да се регистрират и да участват в управлението на града. Много се надяваме, че това ще се случи.

На платформата ще бъдат публикувани абсолютно всички нормативни документи на Общината. Този инструмент ще даде възможност на гражданите и от най-далечните населени места да направят своите предложения, без да се налага да идват до областния център.

Чуйте повече за това как ще се отбележи празникът на град Кърджали от Росица Средкова в звуковия файл.

Снимка: www.kardjali.bg
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна