Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хартата за основните права на гражданите на ЕС не фигурира посещението на ресторант

Жулиета Мандаджиева: Охрана в мол или заведение могат да погледнат личните ви документи

Основно право в хартата обаче е достъп до образование и до работа

Снимка: архив

"По повод защитата на личните данни има европейски регламент за зеления сертификат от юли тази година, но проблемът е, че няма национален закон", каза пред БНР адвокат Жулиета Мандаджиева във връзка с това кой може да проверява личните карти и да засича дали сертификатът е наистина на човека, който го показва.


"Регламентът урежда само трансграничното преминаване и съответно проверката на лични данни по повод на това преминаване.

И след това всяка държава сама трябва да приеме национален закон, в който да се създаде задължение относно определени администратори на лични данни, между които могат да са и съдържателите на заведения за хранене или охрана на мол.  Да, а те могат да погледнат личната ни карта.

Но това трябва да е организирано от работодателя. Те могат да ни видят и сертификата, поясни адвокат Мандаджиева.

"Но когато се говори за права и свободи, се има предвид тези, които са залегнали в Хартата за основните права на гражданите на ЕС, посещението на заведение за хранене не е след тях. Още повече, когато има друг интерес, който надделява - и това е опазването на общественото здраве и да не се увреждат околните.

Но посещението на училище и достъпът до работа е сред основните права в Хартата, Конституцията и Европейската конвенция по правата на човека, посочи още експертът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени