Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Росен Димов обяснява възможностите на робота Da Vinci

Снимка: mbalpleven.com

Млади лекари, специализанти и студенти по медицина този следобед ще имат шанса да се запознаят с възможностите, които роботът Da Vinci дава на хирурзите в лечението на различни заболявания.

Онлайн за това ще разкаже проф. д-р Росен Димов, който е успял да реализира и ръководи най-успешната програма за роботизирана хирургия в България.

„Това е бъдещето на хирургията, защото позволява да се извършват изключително сложни и прецизни оперативни интервенции, и то в области на човешкото тяло, трудно достъпни за конвенционалните методи“, посочи пред Радио София проф. Димов.

В момента той е преподавател към „Катедра по Хирургия“ на Медицинския университет в Пловдив и завеждащ клиника в УМБАЛ „Каспела“.

Приложението на робота вече е много широко - в урологията, гинекологията, онкологията, гръдна и кариохирургията.

Проф. Димов описа за слушателите какво представлява роботът, но за повече познания гледайте от 16:30 неговата презентация тук.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.