Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 октомври – Световен ден на заекващите хора

Снимка: Pixabay

22 октомври е международно приет ден за популяризиране проблемите на заекващите хора. Денят се чества като такъв от 1998 година насам.

Заекването е разстройство на речта, което засяга 1% от световното население или казано по друг начин – 60 млн. деца, тийнейджъри и възрастни. Проблемът се среща 4 пъти повече при мъжете, отколкото при жените.

20% от децата преминават през подобен стадий на развитие, в който имат проблеми със заекването – достатъчно сериозни, за да бъдат взети предвид от родителите им.

Темата коментира логопедът Нина Йорданова, представител на България в Европейския комитет по логопедия.

“В световен план не се отчитат особени промени по отношение на наблюдаването на заекването. Заекването е едно от най-разпознаваемите нарушения по отношения на плавността на речта и лесно може да бъде открито.

Това, което наблюдаваме от началото на пандемията, е, че при малките пациенти на възраст от 5 години, заради промяната в самата структура на обществото и прекалено големия стрес на родителите, се наблюдава повишаване на случаите на заекванe. 

При тях по-скоро е израз на психологическа нестабилност от случващото се и те реагират по този начин."

Пандемията

"Пандемията постави изключително големи предизвикателства пред работата ни. От една страна, оставането на родителите по домовете даде възможност за малко повече внимание към децата, откриха проблеми, които до този момент леко са подценявали или не са видени. От друга страна, се появиха нови предизвикателства – засили се нарушението на храненето на малките деца, появиха се случаи, описани в северната част на Европа, които имат нарушение с гълтането и образуването на гласа след прекаран коронавирус."

Чуйте Нина Йорданова в звуковия файл.

Снимка: Pixabay

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна