Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Илиева: Сертификатът развърза ръцете на работодателите за натиск

Има желаещии и за напускане, и за излизане в неплатен отпуск от медицинските сестри

Сестра Мая Илиева в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

"Изискването на зелен сертификат развърза ръцете на работодателите за скрит натиск върху медицинските сестри. Има и заявки от тях за напускане. Но този натиск нарушава много и основни конситтуционни права",  каза пред БНР Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински сестри, медицинска сестра и един от организаторите на протестите.
"Имаме сигнали за този натиск от цялата страна - Сливен, Габрово. От тук ще произтече голям пробем и да видим тогава кой ще обслужва пациентите.

И това се отнася само за нашия пероснал. Ние сме дискриминари. А ние отнесохме всичко от пандемията. Имаше случаи в началото на пандемията, когото още нямахме защитни облекла, наши колеги да бъдат заключвани, за да обслужват Covid пациентите. И сега пак ние сме принуждавани.

Това, че в Европа и другаде се задължава медицинският персонал да се ваксинира, не значи, че е правилно, заяви още Илиева.

По думите ѝ има риск от заразяване между първа и втора доза, защото тогава са най-рискови пациентите. "Не виждам логика в това да им се дава сертификат. А също и не възприемам това да не се признават антителата за сертификат", каза тя.

"Сега обаче графиците ще се оголят тотално след тестването. Това тепърва предстои. Освен това сега има и напрежение между ваксинирани и неваксинирани в болниците. Това ще бъде отново в ущърб на пациентите. Защото преболедувалите при нас също не искат да се ваксинират. Но има и такива, които се страхуват и правят това, което им кажат работодателите", посочи още Мая Илиева.
Може би да има заведени дела за това, че нямат право да работят без сертификат в бъдеще, смята още Илиева. Тя посочи, че ще им помогнат като синдикат да заведат такива дела.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна